L1

L1

Hoekenwerk dino's

In het eerste leerjaar én in de derde kleuterklas leren we deze en volgende week over dino's. Dat vonden we een ideaal moment om eens samen een hoekenwerk te doen! De kinderen mochten een hele voormiddag activiteiten doen waarbij ze hun talenten konden gebruiken en ook dingen bijleerden over dino's. 

Kronkeldidoe

Vlak voor de paasvakantie mochten de kinderen van de eerste graad nog gaan sporten en spelen bij Kronkeldidoe in de sporthal in Kortenberg. Dat werd een namiddag vol actie en plezier! 

Paaseitjes zoeken en... smullen maar! 

Proefjes met eieren

Binnenkort is het Pasen, dan kunnen we weer heel wat eitjes eten! Maar hoe kan ik een ei laten draaien? En hoeveel gewicht kunnen eieren dragen? Op deze vragen zochten de kinderen afgelopen woensdag een antwoord in het hoekenwerk! 

Techniek bij juf Gitte

Letterfeest

De kinderen van het eerste leerjaar kunnen nu alle letters lezen! Daarom was er vrijdag een groot letterfeest in de turnzaal, samen met de mama's en papa's. Er werd gedanst, gespeeld en gezongen én ieder kind kreeg ook een letterdiploma mee naar huis! 

Zwerfvuil rapen 

We gingen zwerfvuil rapen rond de school! Ongelofelijk wat er allemaal op de grond gegooid wordt! We vulden twee grote vuilzakken vol blikjes, papiertjes, flessen, sigarettenpeuken, ... 

Bewegen in de eerste lentezon

Afgelopen vrijdag was het heel mooi weer! Het eerste lentezonnetje was van de partij, en dat was het ideale moment om naar buiten te trekken en wat extra te bewegen! We liepen samen op een rustig tempo naar het pleintje, en konden daar onze energie kwijt door enkele leuke loopoefeningen te doen! 

Evenwicht bij juf Gitte

Carnaval in de klas

Vrijdag was het dan eindelijk zo ver: het échte carnavalsfeest! De kinderen en de leerkrachten kwamen knap verkleed naar school. Er was een modeshow op de catwalk in de klas, er werden volksspelen gespeeld en er waren lekkere pannenkoeken voor iedereen! Wat een fijne dag!

Knotsgekke carnavalsweek

Afgelopen week was een knotsgekke carnavalsweek op school. Gekke hoeden op maandag, gekke brillen op dinsdag, gekke snoeten op woensdag en gekke haren op donderdag!

Eitjes bakken in de klas

De kinderen van het eerste leerjaar leerden een letter die ook een woord is: ei. Er werden tijdens het hoekenwerk dan ook heel wat eitjes gebroken. Een roerei, een spiegelei of een omelet? Ze werden allemaal gebakken én geproefd! Mmmm!

Bruggen bouwen

Op woensdag komt juf Ineke helpen tijdens het hoekenwerk. Deze week werden er in haar hoek bruggen gebouwd over het water. De kinderen moesten zelf plannen bedenken en ze samen uitwerken. Dat deden ze supergoed!  

Een warme winter

Brrr... wat is het koud buiten! Gelukkig zorgen wij in het eerste leerjaar voor een warme winter! Mutsen, sjaals, handschoenen én een warme sfeer! 

Kerst in de klas

Net voor de kerstvakantie vierden we uiteraard ook Kerst in het eerste leerjaar! 's Morgens deden we een fotozoektocht in de buurt van de school. We vonden puzzelstukken en op de puzzel stond een boodschap... We mochten hapjes maken in de klas én gaan smullen van hapjes in de andere klassen van de lagere school. Wat fijn!

Pietenparcours in de gang

Griezelen in de klas


Welkom in het 1ste leerjaar!

Wat een grote stap! Wij gaan hier superveel leren! 

Leren lezen doen we met de methode 'veilig leren lezen'. Aan de hand van spannende verhalen leren de kinderen basiswoorden kennen als ik, kim, sim,… Daarop bouwen we verder, toveren we met letters en maken nieuwe woorden en zinnen. Spelletjes, stempeldozen en apps op de iPad geven het lezen nog een extra dimensie. De letters en woorden die we leren lezen, leren we natuurlijk ook schrijven!

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, … de getallen tot 20 op een rij! Splitsmannetjes, optellen, aftrekken, meten, wegen en nog zoveel meer oefenen we tijdens de rekenles. We gebruiken veel materiaal: blokjes, schelpjes, een rekenbalans, getalbeelden, … om alles zo concreet mogelijk te maken!

​​We blijven natuurlijk niet de hele dag aan onze bank zitten! Op woensdag maken we werkjes in een hoekenwerk, en daar zijn ook elke week enkele speelhoeken bij. Op deze manier leren de kinderen (in stapjes) hun werk zelfstandig plannen. 

Wereldoriëntatie doen we ook al in die eerste klas! We trekken er samen op uit om de wereld op kinderniveau te ontdekken. 

Uiteraard worden er ook veel liedjes gezongen, wordt er gedanst, maken we knutselwerkjes en schilderijen en worden er zowel binnen als buiten spelletjes gespeeld.

Om alle kinderen goed te kunnen begeleiden, helpt meester Robin ook mee in onze klas! Zo kunnen we in groepjes werken of is er op vaste tijdstippen een extra paar ogen aanwezig. 

We maken er een keitof avontuur van, in een klas waar iedereen zichzelf kan zijn!
Jufke Ellen